Ce sunt contoarele inteligente?

Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, care va înlocui treptat generația veche de contoare, conform planurilor aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Vremea contoarelor cu discuri și afișaj mecanic a trecut, iar ele au fost în general înlocuite cu contoare cu afișaj electronic, care pot înregistra mai multe indexuri sau mărimi electrice, pentru cei care au tarif diferențiat pe zone orare și pentru cei care nu au. Dintre generațiile de contoare electronice, cea care se află în prim-plan acum în România este cea a contoarelor inteligente. 

Instalăm contoare inteligente în rețelele de care avem grijă din mai multe motive. În primul rând, e vorba de un program de modernizare, de adoptarea unei tehnologii a cărei utilitate a fost demonstrată – rețelele noastre pot ajunge în viitor la fel de digitalizate precum cele din țările cele mai avansate în acest domeniu. 

Contorul inteligent se află în centrul rețelei viitorului – imaginează-ți un oraș cu rețele electrice inteligente, alimentate de producători și prosumatori care generează energie regenerabilă eoliană sau solară în cantități măsurate de contoare inteligente, o rețea care livrează energie consumatorilor, care o folosesc pentru a alimenta mașini electrice și alte aparate, reglând și monitorizând consumul prin aplicații Internet of Things care automatizează aceste funcții. Află mai multe despre cum funcționează contorul inteligent. 

Suntem lideri în instalarea contoarelor inteligente în România, după numărul de smart meters montate. Vom continua instalarea lor și în anii următori, aducând beneficiile contoarelor inteligente  clienților noștri din mediul urban și din mediul rural. Vezi planul instalărilor aprobat de ANRE.