• 09 mai 2023

Performanță în distribuția de energie electrică, în nordul Timișoarei

O nouă stație de transformare, una dintre cele mai performante din sistemul autohton de distribuție a energiei electrice, a fost inaugurată la începutul lunii aprilie a acestui an, în localitatea Dumbrăvița din Timiș.

Prin construirea unei noi stații de transformare care să asigure alimentarea cu energie electrică în vestul țării, E-Distribuție Banat răspunde atât nevoii de modernizare pe plan energetic în conformitate cu obiectivele europene, cât și nevoilor reale de consum ale populației. Situată la numai 6 kilometri de Timișoara, Dumbrăvița este o localitate care s-a dezvoltat constant în ultimele decenii, fiind percepută astăzi ca o suburbie în nordul orașului de pe Bega.

Farmecul locului și condițiile bune de viață au făcut ca populația comunei să crească de la an la an, cei mai mulți dintre nou-veniți alegând să părăsească municipiul pentru a se retrage aici. Așa se face că, dacă în 2002 așezarea număra sub 3.000 de locuitori, astăzi regăsim la Dumbrăvița peste 20.000 de rezidenți. Este o dovadă a tendinței de dezvoltare a zonei, care se menține și în prezent, atât la nivel rezidențial, cât și industrial și de afaceri, fapt care a dus și la nevoia apariției unei noi stații performante pentru alimentarea cu energie electrică la cele mai înalte standarde.

Dotată cu o capacitate totală de 50 MVA (Mega Volt Amper), asigurată de două transformatoare 110/20 kV, această nouă stație va alimenta, odată ce rețelele de medie tensiune vor fi complet finalizate, consumatorii casnici și industriali din nordul Timișoarei, cât și aeroportul internațional Traian Vuia, centre logistice și comerciale, hale de producție și nu numai, numărul clienților deserviți ridicându-se doar într-o primă fază la 5.300.

O investiție necesară

Un astfel de proiect ambițios presupune o implicare financiară pe măsură, iar valoarea totală a investiției depășește 50 de milioane de lei, din care, până în prezent, E-Distribuție Banat a investit deja 23,59 milioane de lei și urmează ca alte 27 de milioane de lei să fie alocate rețelelor de medie tensiune conectate la noua stație. Trebuie menționat și că, în final, aceasta va permite o creștere a capacității cu până la 80 MVA, ceea ce va face posibilă atât creșterea numărului de racordări la rețeaua de distribuție, cât și un consum mai ridicat de energie electrică pentru alte aproximativ 4.500 de locuințe sau pentru peste 30 de clienți industriali, un aspect esențial ținând cont de ritmul accelerat de dezvoltare a zonei.

De altfel, încă din 2005, E-Distribuție Banat a investit peste două miliarde de lei în modernizarea rețelei electrice – de la digitalizarea și retehnologizarea stațiilor și posturilor de transformare, până la înlocuirea echipamentelor de măsură. De-a lungul timpului, companiile din cadrul E-Distribuție au derulat investiții de peste 7,5 miliarde de lei în țară, cea mai mare parte vizând de asemenea digitalizarea, retehnologizarea și modernizarea cât mai eficientă a rețelei. Această atitudine reflectă angajamentul asumat la nivel global de Grupul Enel de a contribui la obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, cum este și cel referitor la accesul la energie curată. La rândul lor, ca și în cazul de față, companiile de distribuție din România ale grupului sunt preocupate de atingerea acestor ținte prin inițiative specifice contextului local.

Performanță tehnică, în beneficiul cât mai multor clienți

Cât privește noua stație de transformare de la Dumbrăvița, perfomanța sa tehnică este incontestabilă. Stația este alimentată de la linia electrică de înaltă tensiune (110 kV) din apropiere, iar racordul este realizat printr-o linie electrică subterană, fiind introdusă în sistemul Telecontrol al companiilor E-Distribuție, care face posibilă operarea de la distanță, din dispecerat. Astfel, timpii de intervenție sunt considerabil reduși, iar calitatea serviciilor este la cel mai înalt nivel. 

Astfel, locuitorii și companiile din zonă au acum la dispoziție o stație complet digitalizată, dotată cu echipamente noi, compacte și eficiente energetic, o parte dintre acestea fiind produse în România. Dincolo de performanța tehnică, beneficiul major pe care stația de la Dumbrăvița și viitoarele rețele de medie tensiune îl vor aduce în zonă constă în creșterea capacității rețelei de distribuție și a nivelului de siguranță în alimentarea utilizatorilor casnici și non-casnici, altfel spus – un serviciu de distribuție de o calitate superioară pentru cât mai mulți clienți. 

Electrificarea este un proces ireversibil în toată lumea, iar noi am anticipat nevoile comunității și vom continua să lucrăm pentru a avea rețele de distribuție a energiei electrice reziliente, digitalizate, flexibile și participative”, declara Alin Crăciunescu, Head of E-Distribuție Banat, în cadrul evenimentului de inaugurare de la Dumbrăvița, Timiș.

Eficiență sporită și grijă față de mediu

Dotată cu transformatoare noi, în conformitate cu standardele europene, stația din nordul Timișoarei include 22 de celule cu protecții de ultimă generație, cărora li se pot adăuga alte 12 celule la care să se conecteze atât producatori, cât și consumatori. De asemenea, este dotată cu instalații noi, compacte, cu eficiență sporită, consum propriu redus și riscuri minime pentru mediu. Iar pentru racordul de la transformatoarele de putere (110/20kV) la celulele  de medie tensiune, a fost folosit material izolant termocontractabil cu scopul de a proteja, deopotrivă, barele de medie tensiune și fauna din zonă.

În plus, pentru un nivel ridicat de eficiență energetică, stația de aici este amplasată într-o clădire izolată termic, iluminatul se realizează cu tehnologie LED, iar pe terenul de protecție și siguranță vor putea fi instalate panouri fotovoltaice, reducând astfel consumul propriu de energie și emisiile de CO2. În acest fel, energia electrică poate fi furnizată către consumatorul final într-o manieră cât mai eficientă și cu grijă față de mediul înconjurător.

Susținem educația

Și pentru că E-Distribuție susține formarea profesională a viitorilor specialiști din domeniul energiei, continuăm să organizăm vizite ale studenților de la facultățile de profil, inginerii de mâine, alături de profesori, pentru a le oferi tinerilor ocazia să se familiarizeze cu cele mai moderne tehnologii în materie de stații și rețele electrice. Până acum, 60 de studenți și profesori de la Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică a Universității Politehnica Timișoara au vizitat stația din localitatea Dumbrăvița, iar inițiativele de acest tip nu se vor opri aici.

Vom continua acest program, în colaborare cu UPT, pentru a da șansa cât mai multor studenți, viitorii specialiști, să se familiarizeze cu cele mai noi tehnologii, să vadă în practică aplicarea cunoștințelor teoretice dobândite la facultate și să fie astfel mai bine pregătiți pentru cariera lor în domeniu – de ce nu, poate chiar în cadrul E-Distribuție Banat, poate chiar în gestionarea instalațiilor de înaltă tensiune, cum este cazul aici. Noi îi așteptăm cu drag pentru a prelua ștafeta de la colegii lor mai experimentați care se vor retrage din activitate în următorii ani”, preciza la Dumbrăvița Monica Hodor, directorul general al companiilor E-Distribuție.

Împreună, pentru tranziția energetică

În prezent, avem toate motivele să vorbim tot mai mult despre importanța electrificării, a folosirii energiei electrice, în special a celei din surse regenerabile, ca principală sursă de energie. „Această nouă stație de transformare este unul dintre pașii pe care România, la fel ca Europa, îi face pe calea electrificării. Electrificarea este singurul mod sustenabil de a ne dezvolta”, afirma Carlo Pignoloni, CEO & Country Manager Enel România, prezent la inaugurarea noii stații din Timiș. Acesta a subliniat cum recent am putut constata pe plan european faptul că dependența de combustibilii fosili poate duce la crize ale prețurilor energiei, cu efecte economice nefaste asupra întregului continent, iar atunci când această criză va trece nu ar trebui să uităm cauzele care au generat-o.

Soluția de care nimeni nu se îndoiește astăzi este folosirea electricității din surse regenerabile în cât mai multe activități – de la cele economice, la cele casnice, de la transport și iluminat public, la răcirea și încălzirea locuințelor sau la prepararea hranei. În contextul urbanizării accelerate la care asistăm azi în întreaga lume, energia regenerabilă este singura care are capacitatea de a reduce dependența de combustibilii fosili, prevenind astfel fluctuațiile de prețuri la care am asistat în ultima perioadă. Iar rolul rețelelor de distribuție de electricitate este unul vital în cadrul acestui proces. Rețelele viitorului sunt digitalizate și perfect capabile să susțină tranziția energetică,  integrând sursele regenerabile de energie, inclusiv cele de la nivelul micilor producători, și pliându-se pe noile tipuri de consum. „Poate părea ceva îndepărtat, dar de fapt se întâmplă deja. România are deja rate importante de creștere a capacităților de producție instalate la prosumatori, numărul de mașini electrice sau electrificate este de asemenea în creștere”, adăuga Carlo Pignoloni.

Continuarea modernizării energetice, un obiectiv strategic

De altfel, Grupul Enel este prezent în zona Timișoarei nu doar pe partea de distribuție de energie electrică, ci și cu peste 20 de stații de reîncărcare pentru transportul electric – toate acestea fiind o dovadă a implicării active pentru continuarea modernizării pe plan energetic în vestul țării, conform tendințelor europene și mondiale. 

Nu este întâmplător că Enel a instalat în urmă cu câțiva ani prima noastră stație rapidă de încărcare pentru vehicule electrice chiar la Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara. Exista cerere pentru acest serviciu, așa că noi am răspuns. Acest lucru arată că decizia clienților poate influența evoluția sectorului energetic”, mai afirma Country Managerul Enel România în discursul său.  Chiar și simpla alegere a unui vehicul electric în locul unuia cu motor clasic poate influența mixul de consum energetic al unei țări. Este important de menționat și că astăzi, la nivel global, aproximativ 20% din energia consumată reprezintă electricitate, în rest fiind vorba de gaz, produse petroliere, cărbune ș.a. „Pentru a rămâne în țintele din Acordul de la Paris, trebuie să creștem acest procent de 20% la 50%, așadar este mai mult decât o dublare. Aceasta înseamnă că tranziția energetică va implica din ce în ce mai mult rețelele de distribuție. Vedem deja pe stradă vehicule electrice, vedem case care sunt încălzite cu pompe de căldură, astfel încât tehnologia folosită în electrificare oferă mai multă valoare. Această electrificare se întâmplă pe liniile de medie și de joasă tensiune. În consecință, ceea ce va trebui să se întâmple în următorii 10 ani este continuarea modernizării rețelei electrice, extinderea și digitalizarea sa. Totul trebuie făcut având în vedere, desigur, întregul impact asupra clienților, pentru ca efortul să fie unul sustenabil pentru consumatorii finali”, preciza Carlo Pignoloni cu ocazia inaugurării stației din nordul Timișoarei.

Echipament din stația Dumbrăvița, din județul Timiș
Vezi videoclipul