Informații despre sporul de putere

Viața se schimbă, familia se mărește, consumul de electricitate evoluează și el. În cazul unei creșteri a consumului, e posibil să ai nevoie de un spor de putere.

Când este nevoie să soliciți spor de putere?

Unul dintre motivele pentru care apar uneori căderi de tensiune însoțite de întreruperi scurte de curent de mai multe ori pe zi în anumite zone poate fi și faptul că gospodăriile de acolo consumă mai mult decât au estimat când s-au racordat la rețeaua electrică.

Un alt semn care anunță că ai nevoie de un spor de putere este situația în care nu poți folosi mai multe aparate electrocasnice în același timp.

Cum poți afla care este puterea aprobată la locul tău de consum?

Ai la dispoziție următoarele modalități prin care poți afla ce putere este aprobată la locul tău de consum:

  • creezi un cont pe www.reteleelectrice.ro, aici. În prima pagină a contului tău vei vedea puterea aprobată la adresa respectivă.
  • puterea aprobată este menționată în Avizul Tehnic de Racordare (ATR) și în certificatul de racordare, dacă le ai la îndemână.
  • verifici factura emisă de către furnizorul tău de energie electrică: unii furnizori includ valoarea puterii aprobate pe una dintre paginile facturii.
  • contractul tău de furnizare a energiei electrice, încheiat cu furnizorul tău.

Dacă ai un contor inteligent integrat în sistemul nostru de măsurare, el va întrerupe, temporar, automat alimentarea când apare un vârf de consum peste puterea aprobată și va afișa mesajul „Putere depășită”. Este important de știut că această întrerupere temporară a alimentării nu reprezintă o deconectare de la rețeaua de distribuție a energiei electrice, ci este o măsură de prevenție pentru siguranța ta și a bunurilor tale, în baza prevederilor Ordinului ANRE nr. 25/2021.

Cum poți reporni contorul fără intervenția echipelor tehnice?

În cazul în care, ca urmare a depășirii puterii aprobate la un moment dat, contorul tău inteligent a întrerupt temporar alimentarea, urmează pașii de mai jos pentru a-l reporni singur, în condiții de siguranță deplină:

  • reduci consumul (scoți din priză unul sau mai mulți consumatori / aparate electrice).
  • dacă există acces la contor – apasă butonul galben și contorul se reconectează automat.
  • dacă nu există acces la contor – coboară toate siguranțele / siguranța generală de la tabloul electric din locuință / imobil, așteaptă 10 secunde, dupa care ridică / pune pe poziție din nou siguranțele.

După finalizarea acestor manevre, locul de consum se reconectează automat.

Pașii de repornire a contorului inteligent sunt prezentați în detaliu și în Manualul de utilizare primit la instalare și în filmul de prezentare, aici.

Dacă nu ai un contor inteligent și ai depășit puterea aprobată, alimentarea cu energie este temporar întreruptă de la siguranța generală aferentă locului tău de consum. Poți reporni alimentarea cu energie electrică prin simpla ridicare a siguranței generale, fără a fi nevoie de intervenția echipelor tehnice.

Cum soliciți spor de putere?

În cazul în care consideri că ai nevoie de o putere mai mare, ne poți solicita un spor de putere, urmând pașii de mai jos:

1. Verifici care este puterea aprobată (maximă simultană ce poate fi absorbită) la locul de consum dorit, avizată prin avizul tehnic de racordare/certificatul de racordare (ATR/CER), și calculezi care este puterea cumulată a tuturor consumatorilor de energie electrică pe care vrei să îi folosești în același timp (de exemplu, dacă vrei să încarci o mașină electrică acasă și, în același timp, folosești și o centrală electrică și alte aparate electrocasnice, calculezi puterea consumatorilor pe care îi aveai în mod obișnuit și adaugi puterea stației electrice de încărcare).

Dacă suma acestora depășește puterea aprobată, atunci este nevoie să faci o cerere de spor de putere sau poți folosi consumatorii respectivi pe rând, nu concomitent, astfel încât să nu depășești puterea aprobată.

2. Completezi și depui cererea de racordare pentru actualizarea Avizului Tehnic de Racordare / Certificatului de racordare. O poți face direct online pe www.reteleelectrice.ro, din contul tău, sau într-un punct de lucru sau magazin al furnizorului tău de energie electrică.

Pentru această etapă, ai nevoie să ai la îndemână certificatul de înregistrare (pentru persoane juridice) sau cartea de identitate (pentru persoane fizice), actul care atestă dreptul de folosinţă asupra terenului / incintei / clădirii în care se constituie locul de consum (contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere, extras de carte funciară), autorizația de construire valabilă; pentru spaţiile închiriate, este nevoie de acordul notarial al proprietarului pentru executarea de lucrări în instalaţiile electrice. În cerere, bifează, la Tip solicitare, „dezvoltarea unui utilizator existent (spor de putere)”. Alege cererea potrivită aici.

3. Etapele următoare, până la finalizarea acordării sporului de putere, sunt cele specifice procesului de racordare la rețea și pot fi urmărite aici.

Este bine să știi că, odată cu aprobarea sporului de putere, este posibil ca instalația de racordare a locului tău de consum să sufere modificări pentru a susține acest spor de putere.

Solicitarea sporului de putere nu presupune modificarea condițiilor din contractul tău de furnizare a energiei electrice.