Rețele Electrice modernizează rețelele din municipiul Arad și scoate la licitație lucrări de 83,4 mil. lei
Timișoara – Compania Rețele Electrice Banat va realiza modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice din câteva cartiere din municipiul Arad, lucrările de modernizare urmând să fie atribuite prin licitație publică.
Compania Rețele Electrice Muntenia, parte a grupului PPC în România, a lansat, prin intermediul sistemului informatic de achiziții publice, procedura de achiziție de lucrări în valoare de 83,4 milioane de lei, beneficiarul fiind operatorul Rețele Electrice Banat.
Proiectul va viza zona Aradul Nou, iar lucrările vor consta în modernizarea prin trecerea parțială în subteran a 16,5 km de rețea de medie tensiune, respectiv a 40,5 km de rețea de joasă tensiune; de asemenea, vor fi modernizate 23 de posturi de transformare și 1.770 de branșamente, de aceste lucrări urmând să beneficieze clienții existenți și viitori din zona respectivă.
“Aceste lucrări de modernizare din zona istorică a municipiului Arad vor avea un impact semnificativ asupra calității vieții locuitorilor, asigurându-le accesul la o rețea electrică mai fiabilă și mai sigură. Trecerea liniilor în subteran și modernizarea posturilor de transformare și a branșamentelor vor crește reziliența rețelei la evenimente neprevăzute, precum condițiile meteorologice extreme, și vor contribui la o furnizare constantă și de calitate a energiei electrice, esențială pentru confortul și siguranța comunității noastre” , a declarat Mihai Vangu, Director Rețele Electrice Banat.
Din stația de transformare Fântânele, cu o putere instalată de 50 MVA, sunt alimentate liniile de medie tensiune LEA 20 kV Aradul Nou, respectiv LEA 20 kV Prefabricate, prima dintre acestea alimentând cartierele Sânicolaul Mic, Aradul Nou, Subcetate și Mureșel ale municipiului Arad.
Aceste lucrări vor reduce expunerea rețelei de medie tensiune la condiții meteorologice nefavorabile și vor contribui la îmbunătățirea peisajului urban. De asemenea, vor fi introduse sisteme de telecontrol, echipamente de telemăsură și fibră optică. Va fi înființat și un punct de conexiune (PC, 20kV-20kV) în care se va realiza buclarea noilor linii subterane, permițând alimentarea continuă a consumatorilor chiar și în cazul unei defecțiuni pe un segment al liniei, prin redirecționarea fluxului de energie printr-un traseu alternativ.
Rețeaua de joasă tensiune va fi modernizată prin înlocuirea liniilor aeriene existente cu linii subterane (LES 0,4 kV), pe o lungime totală de 40,5 km. Acest proces va contribui la creșterea fiabilității rețelei și la reducerea pierderilor tehnice, asigurând totodată trecerea branșamentelor aeriene și a iluminatului public în subteran.
Posturile de transformare vor fi complet echipate, inclusiv cu elemente de automatizare pentru conectarea la sistemul de telecontrol.
Totodată, pentru 2.670 de consumatori din cartierul Aradul Nou, ale căror grupuri de măsură au fost scoase la limita de proprietate, se vor reface coloanele de distribuție, asigurând o infrastructură modernizată și pregătită pentru viitor.
Lucrările vizează îmbunătățirea calității serviciului de distribuție a energiei electrice pentru clienții din zona Aradul Nou, cu influență directă asupra pierderilor din rețea, precum și asupra consumului individual la nivelul locuințelor, generând o amprentă locală mai scazută de dioxid de carbon.
Proiectul are o valoare totală de 86,7 milioane de lei, fără TVA, din care valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 67,4 milioane de lei.
Termenul de depunere a ofertelor este 1 octombrie 2024, iar lucrările vor avea o durată de 25 de luni de la încheierea contractului.
Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.