Ce sunt limitările și deconectările manuale? (pentru clienți business)

Limitările și deconectările manuale sunt măsuri deosebite luate de către operatorul de distribuție în situații excepționale de deficit de putere sau energie în sistemul energetic național (SEN).

Normativul de limitări prevede condițiile în care e limitată puterea maximă de funcționare a marilor consumatori de energie electrică, în cazul unor probleme ale sistemului energetic, situații în care e necesar ca ei să absoarbă o cantitate mai mică de energie din rețea – strict cât au nevoie pentru funcționare (putere minimă tehnologică).

Normativul de deconectări manuale prevede condițiile în care deconectăm manual o parte dintre marii consumatori, în cazul lipsei de energie în SEN, situație extrem de rară.

La nivel național, aceste normative sunt actualizate semestrial (vara/iarna), pentru perioadele : aprilie – septembrie și octombrie – martie, pe baza listelor de consumatori transmise de operatorii de distribuție și de operatorul de transport.

În aceste liste sunt specificate informații precum: date despre consumatori și liniile pe care sunt alimentați, puterea deconectată (la vârf de sarcină și în afara lui, puterea minimă tehnologică, timpul maxim de realimentare după deconectare), respectiv puterea limitată (reducerea față de puterea contractată, puterea maximă de funcționare după reducere, puterea minimă tehnologică).