04 Iulie 2025

Rețele Electrice România începe lucrările pentru modernizarea infrastructurii energetice în Cenad, județul Timiș

București – Rețele Electrice România, parte a grupului PPC în România, a demarat lucrările pentru modernizarea rețelelor de medie și joasă tensiune din localitatea Cenad, județul Timiș, în beneficiul a aproximativ 1.600 de locuitori. Lucrările fac parte dintr-un proiect finanțat prin Fondul pentru Modernizare Programul Cheie 3.2.

În Cenad, investim în modernizarea și digitalizarea rețelei electrice pentru a crea o rețea rezilientă și rezistentă la provocările schimbărilor climatice. Soluțiile includ trecerea rețelei de medie și parțial a celei de joasă tensiune din construcție aeriană în subteran, instalarea de echipamente de comutație de medie tensiune dotate cu protecții și ce pot fi comandate de la distanță pentru a asigura timpi minimi de realimentare, precum și înlocuirea branșamentelor clienților noștri. Proiectul aduce beneficii în ceea ce privește siguranța în alimentarea cu energie electrică, are un impact minim asupra mediului, în același timp reducând la zero poluarea vizuală contribuind astfel la conservarea aspectul istoric al localității. Pe durata lucrărilor vom lua toate măsurile necesare și vom face toate eforturile pentru a minimiza posibilul disconfort resimțit de clienți și comunitate.

Mihai Pește, Director General al Rețele Electrice România.

Proiectul are o valoare totală de 58 de milioane de lei (TVA inclus), și are o finanțare din Fondul pentru Modernizare de 34,45 milioane de lei.

Lucrările din localitatea Cenad constau în modernizarea a 8 posturi de transformare aeriene prin înlocuirea acestora în posturi de transformare în anvelopă de beton și introducerea lor în sistemul de automatizare și telecontrol, în vederea optimizării serviciului de distribuție a energiei electrice fie că vorbim de durata întreruperilor, frecvența acestora sau calitatea energiei electrice. Pe durata execuției lucrărilor, pot apărea întreruperi temporare ale alimentării cu energie electrică în zonele vizate. Acestea vor fi programate și anunțate în avans, pentru a minimiza disconfortul consumatorilor din localitatea Cenad.

De asemenea, proiectul include modernizarea rețelei de joasă tensiune, prin înlocuirea rețelei aeriene pe o lungime de 41,2 de km și reconfigurarea acesteia, dar și introducerea în subteran a unor circuite de joasă tensiune pe o distanță de 2,92 km, respectiv a liniilor de medie tensiune pe o lungime de 8,65 km.

Odată cu înlocuirea rețelei electrice, vor fi instalate linii de fibră optică pentru a asigura comunicația rapidă necesară activităților de monitorizare și control la distanță a rețelei, precum și  instalarea analizoarelor de calitate a energiei electrice în fiecare post de transformare. Branșamentele celor peste 1.600 de clienți vizați de aceste modernizări de rețea vor fi înlocuite; cu această ocazie se vor amplasa grupurile de măsură la limita de proprietate. Compania Rețele Electrice România operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către Rețele Electrice România numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.

Rețele Electrice România începe lucrările pentru modernizarea infrastructurii energetice în Cenad, județul Timiș
pdf (67.44 KB)
Descarcă